3 facts om krydsfinerplader

Krydsfinerplader bruges til mange forskellige formål i hjemmet. De kan bruges til at lave arbejdsborde, som vægbeklædning i værkstedet og ikke mindst i møbler. Men mange kender ikke til egenskaberne af en krydsfinerplade, samt hvordan den bliver lavet. Det kan du lære mere om her i artiklen.

Sådan fremstilles krydsfinerplader

Når man skal fremstille krydsfinerplader, sker det ved, at man afskræller lag af en træstamme. For at det kan lade sig gøre på lettest mulig vis, bliver træet altid gjort blødt inden. Det kan enten ske ved kogning eller ved vandlagring. Når lagene er skåret af, bliver de limet sammen. De limes sammen på den måde, at de forskellige finer altid står vinkelret på de omkringliggende finér. Man kan lave billig krydsfiner af mange former for træ. De fleste plader er dog lavet af nål, gran, birk og løv. Pladen bygges som regel sådan op, at træet med den højeste kvalitet er yderst, hvor så træet i en lavere kvalitet er i midten.

Kvalitet er et vigtigt parameter

Der er store krav til krydsfiner. Kvaliteten skal være i top, så sikkerheden også er det. Man arbejder derfor med forskellige anvendelsesklasser. Når man vælger kvalitet, skal der blandt andet tages hensyn til fugtpåvirkningen. Der arbejdes som udgangspunkt med 3 anvendelsesklasser: 1,2 og 3. Klasse 1 bruges i tørre omgivelser. Klasse 2 bruges ved en højere fugtighed. Det kan være i garager, skure med mere. Klasse 3 kan klare en stor påvirkning af fugt. Skal krydsfiner bruges til konstruktioner, skal de være CE-mærket. Krydsfiner kan bruges til både gulv, vægge og tag. Skal du bruge krydsfiner til disse formål, skal du altid være sikker på kvaliteten. Spørg altid eksperten i byggemarkedet til råd, så du lever op til den gældende lovgivning.

Hvad bruges krydsfiner til?

Krydsfiner bruges til mange forskellige byggeprojekter. Træsorten er de senere år blevet mere og mere populær til møbelproduktion. Der bruges ofte krydsfiner i skabe, reoler og kommoder. Særligt hvis du er ude i møbler til en lidt billigere pris, kan du bruge krydsfiner. Krydsfiner bruges også ofte som vægbeklædning. Ser du et sted, hvor væggene er beklædt med træ, er det sandsynligvis krydsfiner. Du kan kende krydsfiner ved den hårde overflade, hvor det mellemliggende ligner lidt savsmuld, der er presset sammen. Sidst men ikke mindst kan krydsfiner også bruges som rumdelere. Har du været til eksamen, hvor der er plader mellem bordene, vil du også opdage, at det i mange tilfælde er en krydsfinerplade, der bruges her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *